Ens complau donar-vos la benvinguda al curs VALORS i TAC, que tindrà lloc els propers 24 d'octubre, 7 de novembre i 21 de novembre de 2009 a l'Escola Joan Pelegrí de Barcelona.
Durant el curs, us acompanyarem 3 formadors: l'Elisabet Higueras (24/10), l'Àlex Egea (7/11) i l'Àlex Escuder (21/11). Teniu els nostres contactes en aquest blog on us anirem penjant què farem a cada sessió, així com tots els recursos necessaris per a què pugueu anar construint vosaltres mateixos les vostres propostes.
Tal i com heu pogut apreciar en el títol del curs, la proposta de treball combina dos eixos principals: el treball amb tecnologies a l'aula i els valors com a contingut i eix transversal de les nostres propostes didàctiques.
Durant la primera sessió hem considerat oportú situar què és això de les TAC. Suposem que us haureu preguntat el perquè d'aquest canvi de nomenclatura, no? Doncs bé, intentarem desvetllar la nomenclatura i diferents aspectes relatius a les tecnologies que cada cop ens trobem amb més freqüència als centres, resolent tots aquells dubtes que vagin sorgint en relació a aquest tema.
Primerament, parlarem de societat del coneixement (i perquè no de societat de la informació?), situant el context de treball que tenim als centres, les característiques de l'alumnat i els enfocaments de treball a l'aula amb tecnologies.
Segonament, parlarem del model d'ensenyament del que partim, valorant diferents possibilitats i veient quines implicacions i propostes podem pensar segons el nostre model docent.
Tot seguit, obrirem el nostre propi bloc personal i penjarem totes les adreces al bloc conjunt d'aula. Aquest blog us ha de servir de portafolis per anar afegint tot allò que anem fent durant el curs i que trobeu interessant.
Per últim, ja després del descans, dedicarem la segona part de la sessió a fer vídeo i veure com editar-lo.
A l'educació, cada cop més, els audiovisuals s'integren tant com a recurs per a consumir a l'aula com creant-los com a metodologia de treball col·laboratiu. Depenent de la perspectiva de treball podem ser consumidors o productors, o fins i tot el que s'anomena últimament com a prosumers.
Alguns exemples d'audiovisuals que podem decidir crear amb el nostre alumnat serien:
Un cop decidit el format, es tracta que desenvolupeu la idea. També podeu decidir primer la idea i decidir el format a posteriori.
Un cop decidit el què es vol fer, s'ha de comneçar a definir per mitjà del guió literari. Heu de desenvolupar l'argument seguint l'esquema d'inici-nus-desenllaç. Aquí trobareu algunes indicacions per fer-ho (cliqueu). Si esteu interessats en aquest mòn, podeu consultar el llibre: El libro del guión de Syd Field.
En la mesura de lo possible, elaboreu unstoryboardque reculli les escenes principals que haureu de rodar i els planos que voleu fer. Un cop ja teniu el guió, us heu de posar en marxa amb el rodatge. Heu de decidir qui seran els actors i les actrius, decidir els escenaris de rodatge (i si és documental, decidir què voleu rodar i quins testimonis busqueu), preparar la càmera (si no és digital amb disc dur, recordeu de portar suport per a la gravació -CD, miniDV, etc.)-. Aquesta fase de pre-producció és essencial que la tingueu ben lligada per a estalviar-vos temps i garantir l'èxit de la vostra producció. De fet, podeu escollir una persona que faci de director i que s'encarregi de coordinar les tasques.
Edició: Un cop heu enregistrat tot el material que us fa falta per a crear el vostre producte AAVV, haureu de descarregar-lo de la càmera a l'ordinador i començar-lo a editar. Per editar-lo podeu fer servir un programa que ens ve instal·lat amb el windows per defecte que es diuWindows Movie Maker(també el poder descarregar gratuitament a la web de Microsoft). Hi ha d'altres molt coneguts i més complets com el Ulead Studio, l'Adobe Premier, etc. però són de pagament, i d'altres lliures com el virtualdub o l'avidfree. Per començar amb el Movie Maker és més que suficient, tot i així en aquest article trobareu diferent software lliure que podeu fer servir (cliqueu aquí ).
Recordeu afegir música, efectes i els crèdits al vostre vídeo. També heu de produir-lo en un format que sigui reproduible a l'ordinador (avi, mpeg, etc.). Si decidiu tancar-lo en DVD haureu d'editar els menús pertinents.
Depenent del que pesi, el podrem penjar al youtube, a Vimeo o al megavideo. Per l'Edu3.cat hem de tenir usuari de la XTEC, sinó no podrem accedir-hi. Així podreu publicar els vostres vídeos al vostre blog, compartir-los i socialitzar-los. Però per això no us amoineu, ens ho mirarem durant la sessió.
ACTIVITAT Per entendre millor com funciona això del vídeo, farem un petit vídeo durant la sessió. Serà una cosa molt simple per veure com funciona l'edició i la producció. Per a què no us angoixeu, he fet una mostra que m'ha ocupat 15 minuts entre fer les 17 fotografies, muntar-les amb el Movie Maker i posar-hi la música. Us deixo la mostra, veureu que és molt cutre però per aprendre a fer servir el programa no ens farà falta més. Us deixo aquí la producció i us animo a fer-ne una a classe (aquesta està amb efecte envellit):